Oto przepis na przepyszne pieczone ziemniaki z rękawa – Nie jadłaś jeszcze tak dobrych.

Pieczone ziemniaki to idealny dodatek do surówek, mięsa, czy warzyw. Można je jeść do obiadu, kolacji, a nawet jako dodatek do grilla ze znajomymi. Są niezastąpione i nieziemsko pyszne.

Do ich zrobienia potrzebować będziesz:

  • 1 kilograma ziemniaków
  • rękawa do pieczenia
  • 2-3 ząbki czosnku (w zależności od ich wielkości)
  • 1 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka musztardy
  • przypraw do smaku, możesz użyć swoich ulubionych

Przygotowanie:

Na samym początku należy ziemniaki dokładnie umyć, a następnie obrać. W razie potrzeby pokrój je na równe kawałki. Następnie drewnianym patyczkiem należy ponakłuwać ziemniaki w kilku miejscach. Wszelkie zioła posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Przygotuj dużą miskę, w której następnie połączysz wszystkie składniki: posiekane zioła, czosnek, oliwę, sól, musztardę, a także pozostałe, wybrane przez Ciebie, przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie wylej na wcześniej przygotowane ziemniaki tak, aby wszystkie zyskały niepowtarzalnego smaku oraz aromatu.

Następnie ziemniaki należy umieścić w rękawie, w którym zrobisz później kilka otworów. Piekarnik rozgrzej do 180-200 stopni. Kiedy będzie on gotowy do użycia, umieść w nim ziemniaki i piecz przez 40-60 minut (w zależności od wielkości bulw). Po upływie tego czasu przepyszne danie będzie gotowe. Smacznego!