Z Francji przywiozłam przepis na ten pyszny obiad. Boże, jak to mi smakuje!

 

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszne i aromatyczne danie z ziemniakami, mielonym mięsem i serem. Jest to idealna propozycja na sycący obiad lub kolację. Zapraszam do gotowania!

Składniki📝

  • Ziemniak
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Boczek
  • Marchewka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • Włoski pieprz
  • Mięso mielone 500-600 g
  • Sos pomidorowy 200 g
  • Wiosenna cebula
  • Ser 100 g (na 2 przepisy)
  • 1 jajko
  • Ser Cheddar
  • Bułka tarta
  • Oliwa z oliwek
  • Mieszanka pieprzu, sól
  • Suszona cebula, papryka
  • Suszony czosnek, suszony rozmaryn

Instrukcje

Przygotowanie ziemniaków:

  1. Ziemniaki: Obierz i pokrój na średniej wielkości kawałki.
  2. Pieczenie: Skrop ziemniaki oliwą z oliwek, posyp solą, suszoną cebulą, papryką, suszonym czosnkiem i rozmarynem. Piecz w temperaturze 180°C przez 50-60 minut.

Przygotowanie farszu mięsnego:

  1. Smażenie warzyw: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę, 2 ząbki czosnku, pokrojony boczek, marchewkę i 1/2 czerwonej papryki. Dopraw włoskim pieprzem. Smaż przez 5 minut.

  1. Mięso mielone: Dodaj do warzyw mięso mielone (500-600 g). Dopraw mieszanką soli i pieprzu. Smaż aż mięso się zarumieni.
  2. Sos pomidorowy: Wlej sos pomidorowy (200 g) do mięsa i warzyw. Dodaj posiekaną wiosenną cebulę. Gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje i wszystkie składniki będą dobrze połączone.

Przygotowanie zapiekanki:

  1. Układanie warstw: Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż warstwę pieczonych ziemniaków. Na to połóż warstwę farszu mięsnego. Powtórz warstwy, kończąc na mięsie.
  2. Ser: Posyp 100 g sera na wierzchu zapiekanki.

  1. Pieczenie: Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C przez 10 minut, aż ser się roztopi i zarumieni.

Przygotowanie placków z sera i ziemniaków:

  1. Masa ziemniaczana: W misce wymieszaj 1 jajko, 50 g startego sera, 1 łyżkę mąki, przyprawy (mieszanka pieprzu, sól, suszona cebula, papryka, suszony czosnek, suszony rozmaryn).

  1. Formowanie: Z masy ziemniaczanej uformuj małe placki. Obtacz w bułce tartej i smaż na dużym ogniu aż do złotego koloru z obu stron.

Serwowanie

Podawaj zapiekankę mięsno-ziemniaczaną na gorąco, udekorowaną świeżymi ziołami. Placki serowo-ziemniaczane mogą służyć jako dodatkowa przekąska lub dodatek do dania głównego.

Smacznego!

Mam nadzieję, że spodoba Wam się ten przepis. Zachęcam do subskrybowania mojego kanału, komentowania i polubienia filmu! Dziękuję za wsparcie i smacznego!