Poznaj 6 powodów, dla których warto ją dodać do swojej diety. Ta przyprawa to prawdziwy spalacz tłuszczu.

Stosowanie kardamonu wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, zapobiega gromadzeniu się płytek miażdżycowych, a co za tym idzie rewelacyjnie wpływa na nasz układ krwionośny, znacznie zmniejszając ryzyko powstania wielu poważnych chorób.

Stanowi więc bardzo przydatny składnik diety szczególnie u osób walczących z otyłością, umożliwiając w sposób przyjemny i bezbolesny niwelowanie groźnych dla zdrowia i życia dodatkowych kilogramów.

6. Zapobieganie niestrawności

Kardamon wykorzystywany w medycynie naturalnej,  stosuje się jako środek w leczeniu schorzeń żołądkowo – jelitowych. Zapobiega on rozwojowi bakterii i drobnoustrojów w tym: Escherichia coli i Staphylococcus aureus. Olejki eteryczne na bazie kardamonu stosuje się przeciwko: Pseudomonas aeruginosa, Saccharomyces cerevisiae, Bacillus pumilus. Przyprawa ta usprawnia perystaltykę jelit, przywraca równowagę flory bakterynej.

Wprowadzenie kardamonu do diety

Korzenny aromat kardamonu sprawia, że świetnie nadaje się do kawy oraz herbaty. Sprawdza się też jako dodatek do deserów, różnych rodzajów ciast np: ciasta marchewkowego. Często używany jest też do przygotowania potraw indyjskich, które śmiało możemy przyrządzać w zaciszu naszych domów i delektować wspaniałym zapachem przyprawy.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!