Ryba pod pierzynką – można ją jeść codziennie. Super przepis. Każdemu zasmakuje

Potrawy przygotowywane na bazie ryb mają znacznie lepsze działanie na ludzki organizm, aniżeli potrawy mięsne.

Wielu ludzi układa swoją codzienną dietę właśnie na bazie ryb, ponieważ można je spożywać zarówno jako danie główne, jak i przekąskę podczas dnia. Ryby z reguły przyrządza się bardzo szybko, co jest niewątpliwie dużą zaletą.

Do przygotowania smacznej ryby należy jedynie zastosować kilka składników, które zostaną jednak skrupulatnie wyselekcjonowane.

Tak naprawdę na świecie można znaleźć wiele rozmaitych sposobów, wedle których można przyrządzić najbardziej popularne ryby – pstrąga i łososia. Jednak poniższy przepis potrafi zachwycić nie jednego smakosza rybnego.

Do przygotowania tego dania potrzebować będziemy łososia w całości.

Warto na początku usunąć wszelkie ości, które potencjalnie mogą znajdować się w filecie. Do ich wyjęcia najlepiej użyć pincety.

Łososia będziemy przyrządzali na blasze. Należy przykryć ją folią i rozłożyć na niej rybę. Tutaj filet powinien zostać lekko doprawiony solą oraz pieprzem.

Kolejnym krokiem jest obranie cebuli i pociachanie jej na cieniutkie plastry. Powinna ona zostać rozłożona na całej powierzchni łososia.

Następnie należy wymieszać majonez z musztardą oraz dodatkiem soku z cytryny i czosnkiem uprzednio posiekanym. Uzyskaną w ten sposób masę kładziemy na cebuli i rozprowadzamy ją starannie po całej powierzchni ryby.

Kawałki sera należy zetrzeć i posypać nimi rybę.

Ostatnim krokiem jest przygotowanie piekarnika na temperaturę 200 st. C.

Ryba powinna piec się przez kwadrans. Warto przełączyć potem piekarnik w tryb grillowania, dzięki czemu wierzchnia część ryby nabierze wyjątkowego koloru w złocistych odcieniach.