Pyszna sałatka na każdą okazję. Nie przegap przepisu. Goście zawsze zachwyceni.

Sałatkę najlepiej przygotowywać kilka godzin przed podaniem. Po kilku godzinach od przygotowania, składniki przejdą aromatem innych i sałatka będzie jeszcze smaczniejsza.

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Nie obieraj ich przed gotowaniem. Marchewki także umyj i ugotuj w słonej wodzie.

Kolejny krok to gotowanie jajek. Ugotuj je na twardo i ostudź. Obierz marchew i ziemniaki, a następnie zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Podobnie zrób z jajkami. Także zetrzyj je na grubej tarce.

W następnym etapie zetrzyj na tarce ser. Aby sobie ułatwić to zadanie, włóż wcześniej ser na kilkanaście minut do zamrażarki. Posiekaj szczypiorek, a szynkę pokrój w drobną kosteczkę.

Gdy wszystkie składniki są już przygotowane, możesz zacząć przygotowywać sałatkę. Do przygotowania sałatki najlepiej użyć specjalnego pierścienia. Składniki układaj dość ciasno, na końcu bowiem pierścień będziesz musiał zdjąć.

Na początek ułóż warstwę ziemniaków. Aby była równa, możesz wygładzić ją łyżeczką. Na koniec dodaj cienka warstwę majonezu i posyp wszystko szczypiorkiem, nie wykorzystując całego. Kolejna warstwa to jajka. Także na koniec dodaj cienką warstwę majonezu.

Na nią połóż marynowane pieczarki. Aby nie przemoczyły sałatki, odcedź pieczarki na sitku by pozbyć się marynaty. Grzyby również posmaruj majonezem.

Ostatnie warstwy to warstwa szynki i warstwa marchewek. Marchewki również posmaruj niewielką ilością majonezu. Na koniec dodaj warstwę potartego sera.

Sałatkę możesz jeszcze udekorować na przykład szczypiorkiem. Zdejmij pierścień. Sałatka jest gotowa do podania na stół!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!