Koleżanka zdradziła przepis na pyszną karkówkę z pieczarkami i cebulą. Lepszego przepisu nie znajdziesz.

Poniższe danie to idealny pomysł na wszelkie rodzinne przyjęcia czy też świąteczne obiady. Jego podstawową zaletą jest fakt, że przyrządzimy je w jednym garnku. Możemy to zrobić dzień wcześniej, a całość zapiec w dniu podania. Gwarantuję, że mięso zachowa soczystość i aromat.

Składniki:

  • 1kg karkówki
  • 3 cebule
  • 1/2 kg pieczarek
  • sól, pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia

Sos:

  • 2 łyżki maggi lub sosu sojowego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru
  • 8 łyżek wody

Karkówkę kroimy w plastry, a następnie nacieramy solą, pieprzem i papryką. Mięso wkładamy do naczynia i nakrywamy je folią po czym odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie każdy kawałek obtaczamy w mące i obsmażamy po obu stronach.

Tak przygotowane plastry układamy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym.

Cebulę kroimy w talarki, a pieczarki w paski i układamy je na wierzchu karkówki. Z pozostałych składników robimy sos, którym polewamy całość. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.

Tak przygotowaną karkówkę zapiekamy w temperaturze 200 st. C przez około 1,5 godziny.

Smacznego! Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym!