Jej smak zachwyca, polecam zrobić: Smaczna i chrupiąca cukinia na zimę z sosem pomidorowym.

W pierwszej kolejności należy przygotować sobie słoiki uprzednio oczyszczone sodą i wypłukane w wodzie. Cukinię myjemy i kroimy na plastry. Powinny mieć one około 8 cm długości.

Do każdego słoika wkładamy 1 parasol kopru wraz z ząbkiem czosnku, 1 liściem porzeczki i wiśni, 3 groszkami ziela angielskiego, a także kawałkami ostrej papryki do lepszego smaku. Do słoików dokładamy cukinię starając się, by była ułożona jak najciaśniej. Zalewamy wrzątkiem i czekamy 10 minut.

W tym czasie możemy przejść do przygotowywania marynaty. Gotujemy 800 ml wody z solą i cukrem. Następnie dodajemy do niej koncentrat pomidorowy wraz z musztardą. Dobrze mieszamy i gotujemy. Odlewamy wodę ze słoików i do każdego dodajemy 1 łyżeczką octu. Zalewamy marynatą.

Końcowym krokiem jest zakręcenie słoików wysterylizowanymi gorącymi pokrywkami. Od razu po tym kroku należy odwrócić je dnem do góry, by zakrętka lepiej złapała. Dzięki temu słoik będzie dobrze zakręcony i szczelny. Tak przygotowane należy owinąć kocem bądź innym materiałem i odstawić na dwa dni.

Tak przygotowane słoiki odstawiamy w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Przygotowanie takiej cukinii nie zajmuje dużo czasu, a zdecydowanie jest warta włożonego wysiłku.

Jej smak zachwyca i polecam ci jej spróbować. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!