Jem te naleśniki codziennie i chudnę. Dietetyczne naleśniki z cukinią wygrywają w moim domu
Choć cukinię najczęściej jemy latem, łatwo ją kupić w marketach całym rokiem. To lekki i niskokaloryczny dodatek do wielu dań. Dziś zrobimy z cukinii pyszne i dietetyczne naleśniki.
To pyszna propozycja nie tylko na śniadanie, ale takie naleśniki warto zabrać także do pracy czy na letni piknik w parku. Świetnie sprawdzą się także na kolację, podane z dipem na bazie jogurtu naturalnego powodują, że nie musimy się martwić o dodatkowego kilogramy.
Jakie właściwości ma cukinia?
- To produkt dietetyczny z małą zawartością kalorii.
- Cukinia to w 95 procentach woda.
- Uważana jest za dietetyczne warzywo, które zapewnia sytość przez długi czas.
Co nam będzie potrzebne?
- 800 g cukinii
- 2 jajka
- szklanka mleka
- półtorej szklanki mąki
- pęczka pietruszki
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka soli
Jak zrobić naleśniki z cukinią?
Warto wybrać lekko dojrzałą cukinie, ponieważ taka będzie najsmaczniejsza. Zawiera największe stężenie witamin i nie jest tak wodnista jak bardzo dojrzałe cukinie.
Cukinię należy dokładnie umyć i zetrzeć na grubej tarce.
Kolejnym krokiem jest posiekanie ziół. My wybraliśmy pietruszkę, ale może to być również dobrze np. koper.
Jajko należy roztrzepać z solą za pomocą trzepaczki lub miksera. Następnie do jajka dodajemy mleko i mieszkamy.
Kolejnym krokiem jest dodanie przesianej mąki. Mieszamy całość, aż ciasto będzie gładkie. Do miski z ciastem dodajemy startą cukinię oraz posiekane zioła i dwie łyżki oleju. Wszystko należy wymieszać do gładkiej masy.
Następnie rozgrzewamy patelnię i rozprowadzamy ciasto. Patelni nie smarujemy olejem, ponieważ wcześniej dodaliśmy ją do ciasta. Naleśniki smażymy po obu stronach na złocisty kolor.
Tak usmażone naleśniki będą szczególnie rewelacyjne z sosem czosnkowym.
Aby go zrobić potrzebujemy:
- 250 ml gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
- sól i pieprz
- łyżeczkę majonezu – opcjonalnie
- czosnek
Do małej salaterki przekładamy gęstą śmietanę lub jogurt grecki, następnie dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Jeżeli używamy majonezu, możemy dodać łyżeczkę. Do sosu dodajemy kilka szczypt suszonego czosnku lub dwa starte ząbki.
Takie naleśniki świetnie sprawdzą się także dla niejadków. Wystarczy polać je odrobiną miodu, a diametralnie zmieni się ich smak. Mali wielbiciele słodyczy na pewno będą zadowoleni.