Malwa, jako cudowna i nieco zapomniana roślina

Z malwy można przyrządzić różnorodne preparaty domowej roboty, które cechują się wyjątkowymi właściwościami leczniczymi. Przykładowo można przygotować z niej:

  • leczniczą herbatę do wypicia,
  • wywar do użytkowania zewnętrznego,
  • dodatek do posiłku przyprawę oraz wiele innych wyjątkowych preparatów.

Przepis na herbatę z malwy do zastosowania wewnętrznego:

Do przygotowania herbaty są potrzebne:

  • jedna łyżka suszonych kwiatów malwy,
  • 250 ml wody,
  • sitko bądź zaparzacz do herbaty.

Suszone kwiaty należy ułożyć do sitka bądź zaparzacza i zalać je wrzątkiem. Całość należy zaparzyć przez około 12-14 minut pod przykryciem. Następnie gdy herbata będzie jeszcze ciepła, ale już nie parząca należy wypić taką mieszaninę. W trakcie mocnych dolegliwości chorobowych warto pić tego typu herbatę od jednego do trzech razy dziennie.

Malwa w zastosowaniu zewnętrznym:

Aby przygotować preparat do stosowania zewnętrznego z malwy należy: pokroić pokroić jej liście i posmarować wydobywającym się z pokrojonych liści sokiem miejsce bólu lub ranę. Śluz ten dezynfekuje ranę oraz doskonale przyspiesza jej gojenie.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!