Wielu z nas znało te małe owoce jako dzieci: to wspaniały powód, dla którego nadal powinnaś je zbierać.

Moje pierwsze wspomnienie ze spotkania z malwą sięga czasów dzieciństwa – klęczaliśmy szukając w trawie, małych, okrągłych owoców malwy.

Pokochaliśmy je, choć ich smak to nic specjalnego, ale na zawsze będę kojarzyć się z magicznymi czasami dzieciństwa. Niewiele osób wie, że ta roślina może być dla Ciebie niezwykle przydatna nawet w wieku dorosłym, nawet przez całe życie. Jest bardzo uzdrawiający i pomoże w wielu problemach.

Istnieje kilka rodzajów malwy i ważne jest, aby wiedzieć, że wszystkie rodzaje są lecznicze i mają podobne właściwości. Zawierają głównie dobroczynny śluz, który tworzy ochronny film na błonie śluzowej i zapobiega nieprzyjemnym podrażnieniom podczas kaszlu. Liście, owoce, łodygi i kwiaty można jeść na surowo, gotowane na parze, gotowane, smażone lub pieczone.

Malwa – wpływ na zdrowie

  • Silne wsparcie obronne, zapobieganie wystąpieniu grypy lub przeziębienia oraz chorób cywilizacyjnych
  • Działanie antyseptyczne i detoksykujące
  • Wspomaga i oczyszcza trawienie, żołądek i jelita, usuwa biegunki i wzdęcia
  • Oczyszcza drogi moczowe i nerki
  • Może zatrzymać biegunkę,

  • Oczyszcza wątrobę, przyspiesza jej regenerację i usuwa z organizmu niebezpieczne substancje
  • Usuwa stany zapalne w jamie ustnej i górnych drogach oddechowych, kaszel, rozpuszcza śluz
  • Zewnętrznie leczy i dezynfekuje rany , wspomaga lepsze gojenie, usuwa uczucie swędzenia i obrzęku, leczy i łagodzi oparzenia

  • Przyczynia się do ochrony przed szkodliwym działaniem innych substancji
  • Może być również stosowany do płukania jamy ustnej i krtani przy infekcjach bakteryjnych i wirusowych
  • Zawarty w roślinie szlam łagodzi również podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego wywołane szkodliwymi substancjami lub lekami.

Użycie malwy jest nieocenione

Z malwy można zrobić herbatę leczniczą do picia w przypadku problemów zdrowotnych, herbatę jako wywar do użytku zewnętrznego, można też użyć kwiatów malwy w sałatce warzywnej lub jako ozdobę gotowego jedzenia.

Przepis na herbatę malwową – zastosowanie wewnętrzne

Potrzebujesz: 1 łyżeczka suszonej malwy, 250 ml wody, sitko do herbaty. Herbatę przełożyć do sitka i zalać wrzątkiem, zaparzać przez 12-14 minut, a następnie wypić ciepłą herbatę. W ostrych przypadkach pij tę herbatę 1-3 razy dziennie.

Zewnętrzne zastosowanie malwy

To użycie jest bardzo proste. Pokrój lub pokrój rozdartą roślinę ślazu (liście) i nałóż sok, malwę, na ranę lub miejsce dotknięte chorobą skóry. Sok z liścia to w rzeczywistości gojący się śluz, który dezynfekuje ranę i przyspiesza jej gojenie.

Przepis na wywar z malwy – zastosowanie zewnętrzne

Potrzebujesz: 2 łyżki malwy, 3 szklanki wody, sitko do herbaty. Suszoną malwę włóż do sitka do herbaty i zalej wrzątkiem. Pozostaw do zaparzenia na 15-20 minut. Następnie usuń herbatę lub odcedź ją, jeśli nie masz sitka do herbaty i nałóż ciepłą herbatę na czystą szmatkę lub wacik.

Możesz też robić takie kompresy trzy razy dziennie.

Copy