Nie warto wyrzucać łodyg czosnku: Dzięki nim można podreperować swoje zdrowie, jak z nich w pełni korzystać.

Nigdy nie wyrzucaj łodygi czosnku, ponieważ ma ona wspaniałe właściwości, o których na pewno nie miałeś pojęcia i mogą być używane do wielu potraw!

Kiedy łodygi czosnku zaczynają się zwijać, oznacza to, iż czas je złamać. Większość ludzi wyrzuca je od razu do kosza. Ty jednak tego nie rób, ponieważ ta część czosnku też może przydać Ci się w kuchni i to nawet nie wiesz, jak bardzo.

Łodygi, kiedy zaczynają się zwijać, mogą doprowadzić do tego, iż czosnek straci swoje wartości odżywcze, dlatego trzeba je natychmiastowo złamać. Nie łam ich jednak wszystkich. Zostaw co najmniej 2 lub 3 łodygi. Będą one wskazówką, która da nam do zrozumienia, iż nadszedł odpowiedny czas na zbiory.

Łodygi najczęściej trafiają do kompostu, jednak od dzisiaj koniecznie tego nie rób. Przedstawiamy przepisy, które nabiorą nowego smaku właśnie dzięki tym częściom rośliny.

Pikantne łodygi czosnku

Copy