Nie warto wyrzucać łodyg czosnku: Dzięki nim można podreperować swoje zdrowie, jak z nich w pełni korzystać.

Potrzebne Ci będą:

  • łodygi czosnku;
  • trochę oleju słonecznikowego;
  • 1/2 łyżeczki kurkumy;
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili;
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu;
  • sól;
  • oliwa.

Na samym początku dokładnie myjemy łodygi czosnku. Następnie należy pozwolić im ociekać. Na patelnię wlewamy odpowiednią ilość oleju, a następnie dodajemy do niego wszystkie wymienione wyżej przyprawy. Delikatnie podsmażamy je na oleju, a w międzyczasie dokładnie kroimy łodygi czosnku.

Następnie do przygotowanej z oleju, mielonego chili, kurkumy oraz czarnego pieprzu mieszanki dodajemy nasze łodygi i wraz z nią prażymy je. Na sam koniec całość należy doprawić solą oraz polać oliwą z oliwek. Mieszanka może być przechowywana w lodówce, pod szczelnym zamknięciem, ale także użyta na przykład do makaronu, sałatki, czy jako dodatek do obiadu.

Pesto z czosnku

error: Treść zabezpieczona !!