Tak przygotowana karkówka zachwyci nie tylko miłośników tej potrawy, ale również te osoby, które za karkówką do tej pory nie przepadały. Przepis.

Tradycyjne kotlety schabowe już Ci się znudziły? Roladki są zbyt pracochłonne? Szukasz nowego przepisu, który będzie łatwy w przygotowaniu, a mięso powali smakiem na kolana? Karkówka po cygańsku sprosta Twoim oczekiwaniom.

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • Opakowanie przyprawy gyros
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 60 ml jasnego piwa
  • 200 g śmietanki kremówki lub jogurtu naturalnego
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka miodu
  • 2 kg ziemniaków
  • 100 g boczku
  • 5 średnich ząbków czosnku
  • Pęczek pietruszki
  • Przyprawy do smaku

Wykonanie:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry, które następnie delikatnie rozbijamy. W małej miseczce mieszamy ze sobą miód, piwo, przyprawę gyros oraz olej. Te składniki będą marynatą do karkówki. 2 łyżki marynaty zostawiamy na później, do reszty wkładamy mięso i pozostawiamy przez 30 minut.

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, układamy na dużej blaszce i smarujemy je pozostawioną marynatą. Boczek kroimy w kostkę i posypujemy nim ziemniaki.

Cebule obieramy z łupinek i kroimy w piórka, posypujemy nimi ziemniaki.

Plastry karkówki wyciągamy z zalewy i kładziemy na blaszkę.

Całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy godzinę w temperaturze 200 stopni.

Sos: Jogurt naturalny lub kremówkę wlewamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Po godzinie wyjmujemy mięso z piekarnika i zalewamy je sosem. Całość wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut.

Danie możesz podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą albo frytkami. W karkówce po cygańsku zakochają się mali i duzi miłośnicy mięsa. Karkówka w marynacie z tego przepisu nada się także na grilla. Będzie smakować równie dobrze i zachwyci wszystkich biesiadników.