Oto wskazówki jak zrobić idealny omlet – delikatny jak chmurka. Najlepszy przepis jaki znam

W naczyniu wymieszaj 2 jajka, 3 łyżki mleka oraz szczyptę soli. Następnie cały czas mieszając dodaj 3 łyżki mąki. Rozgrzej olej na patelni i przelej na nią zawartość naczynia.

Po podsmażeniu omletu z jednej strony obróć go na patelni. Ułóż na jajecznym placku 2 plasterki szynki pokrojone w kostkę oraz garść startego żółtego sera.

Złóż omlet i podsmaż go z obu stron, aż będzie w całości zrobiony. Zawsze możesz urozmaicić klasyczny omlet dodając dodatkowo paprykę lub pomidory.

Omlet ziemniaczany

Kombinacja jajek z ziemniakami doskonale do siebie pasuje. Po spróbowaniu tego przepisu, już na zawsze zostanie w domowym menu. Potrzebujesz 4 ziemniaki pokrojone na cienkie plasterki oraz cebulę pokrojoną w piórka.

Zanim zaczniesz smażyć ziemniaki upewnij się, że są dobrze osuszone. Możesz ułożyć je na czystej ściereczce lub papierowym ręczniku. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tego omletu jest podsmażenie cebuli i ziemniaków. Rozgrzej olej na patelni i umieść na niej składniki.

Smaż je w średnio głębokim oleju, powinien on okrywać warzywa. Gdy ziemniaki będą miękkie (możesz sprawdzić to widelcem, przebijając ziemniaka) dodaj gładką masę z 4 jajek. Smaż z obu stron aż jajka całkowicie się nie zetną.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!