Oto wskazówki jak zrobić idealny omlet – delikatny jak chmurka. Najlepszy przepis jaki znam

Jajka są doskonałym składnikiem potraw śniadaniowych i obiadowych. Zawierają dużą ilość białka i witamin. Gdy znudzi Ci się już jajecznica i jajko sadzone sięgnij po omlety.

Delikatne i smaczne udoskonalą każdy posiłek. Omlety mogą przybierać wiele form, po inspiracje sięgnij z poniższych przepisów.

Puszysty omlet z pieca

Wbij do miski 4 jajka, delikatnie wymieszaj je łyżką. To ważne, żeby nie używać miksera. Dzięki temu omlet będzie lekki niczym chmurka. Następnie wlej 150 ml mleka, cały czas łagodnie mieszając.

Na koniec przypraw masę na omlet solą i pieprzem. Boki małej wielkości blachy lub naczynia ceramicznego natłuść masłem lub olejem. Przelej do niego jajeczny płyn, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni na 20 minut. Idealny omlet gotowy.

Klasyczny omlet z serem i szynką

W naczyniu wymieszaj 2 jajka, 3 łyżki mleka oraz szczyptę soli. Następnie cały czas mieszając dodaj 3 łyżki mąki. Rozgrzej olej na patelni i przelej na nią zawartość naczynia.

Po podsmażeniu omletu z jednej strony obróć go na patelni. Ułóż na jajecznym placku 2 plasterki szynki pokrojone w kostkę oraz garść startego żółtego sera.

Złóż omlet i podsmaż go z obu stron, aż będzie w całości zrobiony. Zawsze możesz urozmaicić klasyczny omlet dodając dodatkowo paprykę lub pomidory.

Omlet ziemniaczany

Kombinacja jajek z ziemniakami doskonale do siebie pasuje. Po spróbowaniu tego przepisu, już na zawsze zostanie w domowym menu. Potrzebujesz 4 ziemniaki pokrojone na cienkie plasterki oraz cebulę pokrojoną w piórka.

Zanim zaczniesz smażyć ziemniaki upewnij się, że są dobrze osuszone. Możesz ułożyć je na czystej ściereczce lub papierowym ręczniku. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tego omletu jest podsmażenie cebuli i ziemniaków. Rozgrzej olej na patelni i umieść na niej składniki.

Smaż je w średnio głębokim oleju, powinien on okrywać warzywa. Gdy ziemniaki będą miękkie (możesz sprawdzić to widelcem, przebijając ziemniaka) dodaj gładką masę z 4 jajek. Smaż z obu stron aż jajka całkowicie się nie zetną.