Przepis na najprostsze, czekoladowe ciasto z twarogiem: Łatwe w przygotowaniu, a smakuje jak pyszności z cukierni.

Przygotuj dwie osobne miski. Do jednej umieść sypkie składniki – mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól – i wymieszaj.

Do drugiej miski dodaj jajka, cukier, śmietanę i olej, a całość ubij. Połącz razem obie mieszanki i ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Następnie przygotuj formę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej na formę odpowiednio ubite ciasto. Całość piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 12-15 minut.

Aby sprawdzić, czy ciasto jest dobrze upieczone, wystarczy zamoczyć delikatnie drewniany patyczek – jeśli nie pozostaną na nim ślady ciasta, jest gotowe do wystudzenia. W międzyczasie można przygotować syrop. Wymieszaj wodę z cukrem i zagotuj; po około 2 minutach zdejmij garnuszek z palnika i pozostaw do ostygnięcia.

Dodaj koniak bądź brandy. Kiedy ciasto ostygnie, ostrożnie je odwróć i zdejmij papier do pieczenia. Pokrój ciasto na cztery równe części, jednocześnie wyrównując boki nożem. Każdą z części posmaruj syropem.

error: Treść zabezpieczona !!