To ciasto kremowe ma puszyste ciasto i podwójne nadzienie z twarogu i budyniu. Dzięki temu smakuje bosko.

To ciasto na pierwszy rzut oka przypomina trochę sernik.

W końcu dodaje się do niego również twarożek, ale też dużo jajek, które nadają ciastu delikatnego kremowego posmaku, a cały deser dzięki temu cudownie rozpływa się w ustach.

Ciasto, które należy do Drezna

Eierschecke to jedno z popularnych niemieckich ciast, podobnie jak pokrewny mu sernik. On też ma dolną warstwę ciasta, na której spoczywa puszysty krem ​​twarogowy, często uzupełniony rodzynkami. Ale są różnice, na przykład w tym, że w przypadku Eierschecke dolna warstwa jest zakwaszona, a górna ozdobiona dwoma kremami.

Ciasto najczęściej kojarzone jest z niemieckim Dreznem, wszak mówi się o nim zwykle jako Dresdner Eierschecke, ale powszechnie uważa się je za typowe ciasto saksońskie i turyńskie.

Twarożek do budowy, jajka na ciasto

Historia tego ciasta, a przynajmniej jego nazwa, sięga czasów starożytnych. Mówi się, że termin „Schecke” pochodzi z średnio-wysoko-niemieckiego i wywodzi się od słowa „schegge” oznaczającego „coś w paski, kropki lub kolorowe” , najwyraźniej odnoszącego się do kolorowych warstw ciasta.

Podaje się również, że w XIV wieku używano nazwy Schecke, ale nie w odniesieniu do ciasta, oznaczała ona specjalny element garderoby męskiej, który składał się z trzech części i nazywano go tortem. A Eierschecke ma dokładnie trzy warstwy.

Z saksońskim miastem Freiberg związana jest inna legenda. Podobno lubili tam piec serniki , ale w XIII wieku mówi się, że większość twarogu wykorzystywano do budowy lub naprawy tutejszych murów. A ponieważ twaróg trzeba było czymś zastąpić, do ciasta użyto bardzo dużo jajek, co właśnie nadało typowej konsystencji budyniu i nadało ciastu lepszy smak.

Dziś ciasto ma również znak firmowy , który łączy go ze wspomnianym już Dreznem , gdzie to właśnie ciasto jest dokumentowane od XIX wieku i dziś można je znaleźć w prawie każdej lokalnej cukierni i piekarni. Ale mówią, że mają to, co najlepsze w lokalnej tradycyjnej cukierni Café Toscana , której historia sięga XIX wieku, a także w Dresdner Kaffeestübchens , gdzie podobno Eierschecke smakuje dokładnie jak u babci.

Prawdziwy Pudding Drezdeński Eierschecke

Istnieją różne wersje ciasta, w niektórych przypadkach dodaje się do niego jabłka, mak, migdały lub rodzynki, ale nigdy nie może zabraknąć warstwy sera i puszystego jajecznego kremu budyniowego. Ciasto jest absolutnie bogate, pełne jajek, twarogu, masła, jajek i wanilii i jest wręcz cudownie kremowe. Eierschecke często podaje się w formie plastrów, ale zdarza się też, że podaje się je jako osobne ciasto.

Istnieją również przepisy z ciastem kruchym, biszkoptowym, a nawet francuskim, ale klasycznym przepisem na to ciasto jest korpus z ciasta drożdżowego.

Jak to zrobić?

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 60 ml letniego mleka,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 jajko,
  • 25 g miękkiego masła
  • 1/4 łyżeczki soli.

Krem ​​waniliowy:

  • 500 ml mleka,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku,
  • 2 łyżki cukru.

Warstwa twarogowa:

  • 500 g tłustego twarogu,
  • 2 jajka,
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie skórki z cytryny

Warstwa jaj:

  • 3 jajka,
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej.

Przygotowanie

Aby przygotować, najpierw przygotuj ciasto drożdżowe. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe włożyć do miski i zagniatać ciasto mikserem (hakiem do ciasta drożdżowego) przez 4 minuty. Następnie przykryj ciasto drożdżowe ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 do 45 minut, aż podwoi swoją objętość.

W tym czasie przygotuj budyń waniliowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy budyń podzielić na dwie połówki. W drugiej misce wymieszaj wszystkie składniki na warstwę twarogową i wymieszaj z połową ugotowanego kremu. Z wyrośniętego ciasta uformować wałek, a następnie rozwałkować na blasze w kształcie koła.

Formę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć ciastem drożdżowym. Pozostaw ciasto drożdżowe w formie na około 15 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 175°C z termoobiegiem.
Na koniec przygotuj górną warstwę jajek .

Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Ubij białka, aż utworzą się sztywne szczyty. W innej misce ubijaj żółtka ze 100 g cukru przez 3 minuty, aż się spieni . Wymieszaj drugą połowę budyniu waniliowego z mąką kukurydzianą na gładką masę.

Następnie wszystko razem miksujemy, czyli ubite białka, pianę z żółtek i budyń waniliowy z mąką kukurydzianą. Najpierw rozsmarować masę twarogową na cieście drożdżowym, wygładzić, a następnie rozsmarować na niej warstwę kremu jajecznego. Piecz Eierschecke w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut.

Gotowe ciasto wyjąć z formy i pokroić na kawałki dopiero po całkowitym wystygnięciu, tak aby warstwa serowa i wierzchnia były jędrne w dotyku.

error: Treść zabezpieczona !!