Zdradzam Wam sekret na ptasie mleczko – ciasto bez pieczenia, które rozpływa się w ustach.

Przygotowanie prawdziwego „ptasiego mleczka” wymaga znajomości dokładnego przepisu i wielu umiejętności kulinarnych. Poniżej przedstawiamy przepis na uproszczone ciasto Ptasie Mleczko, bez pieczenia!

Do jego wykonania potrzebujesz:

  • 100 g cukru,
  • 12 g żelatyny,
  • 260 ml wody,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 50 g masła,
  • 4 białka jaj,
  • łyżeczkę kwasku cytrynowego.

Sposób wykonania:

Żelatynę rozpuść w wodzie i odstaw ją na pełną godzinę. Przygotuj syrop cukrowy rozpuszczając 4 łyżki cukru z tą samą ilością wody a następnie gotując go na małym ogniu.

W wysokiej misce ubij białka jaj na pianę, następnie dodaj kwasek cytrynowy.i przygotowany syrop cukrowy. Kolejno podgrzej żelatynę i wlej ją powoli do białek, dalej je ubijając.

Czekoladę wraz z masłem rozpuść w wodnej kąpieli. Po ich połączeniu odstaw je na 15 minut do lodówki.

W ostatnim kroku na przestudzonej czekoladzie połóż masę z białek i włóż do lodówki aż ciasto będzie zestalone. Tak przygotowanym słodkościom nikt się nie oprze!

error: Treść zabezpieczona !!