Przepis na najprostsze, czekoladowe ciasto z twarogiem: Łatwe w przygotowaniu, a smakuje jak pyszności z cukierni.

Ciasto czekoladowe to prawdziwy pionier zarówno wśród cukierniczych wyrobów – wyrazisty krem, miękki biszkopt i rozpływająca się w ustach polewa potrafią porwać każdego.

Dobra informacja dla łasuchów – teraz takie ciasto można przygotować własnoręcznie w domowym zaciszu, a jego wykonanie jest banalnie proste. Przekonaj się sam!

Składniki:

Na ciasto:

  • 170g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g kakao
  • 100ml oleju słonecznikowego
  • 120g cukru
  • 80ml kwaśnej śmietany
  • 1/4 łyżeczki soli

Na krem:

  • 400g twarogu
  • 250g mleka skondensowanego
  • 100g kwaśnej śmietany
  • 50g kakao

Na polewę:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 60g masła
  • 40ml mleka

Na syrop:

  • 50g cukru
  • 100g wody
  • 20g koniaku bądź brandy

Wykonanie:

error: Treść zabezpieczona !!