W 30 min zrobisz tą pyszną zupę kalafiorową. Założę się że lepszej nie jadłaś. Ta z marchewką i serem wygrywa.

Przepis na jedną z lepszych zup, jakie do tej pory jedliście. Świetnie sprawdza się latem, jak i w porze zimowej. Zupa kalafiorowa odpowiednia jest zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych. Lekkostrawna, a zarazem pożywna i zdrowa.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 1 marchewka
  • 1/2 korzenia selera
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 kostka bulionowa mięsna lub warzywna i 2 szklanki wody, jeśli nie ma bulionu
  • 50 – 70 g masła
  • 6 łyżeczek mąki
  • pieprz i sól do smaku
  • 500 ml mleka
  • 50 g sera żółtego (najlepiej cheddar)
  • papryka słodka i ostra do przyprawienia
  • koperek, pietruszka lub inne zioła do przyprawienia

Przygotowanie:

Kalafior podzielić na mniejsze kawałki. Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. Warzywa wrzucić do gotującego się bulionu i gotować około 15 minut, aż warzywa zmiękną. W rondlu lub głębokiej patelni podgrzać masło, dodać mąkę i podsmażyć na małej mocy palnika.

Nie przerywając mieszania wlać powoli mleko i gotować do czasu, aż zgęstnieje. Pod koniec dodać starty ser i dokładnie wymieszać, aby się roztopił. Mleko z serem przelać do bulionu z warzywami i przyprawić solą i przyprawami do smaku. Zupa kalafiorowa wymaga ponownego zagotowania.

error: Treść zabezpieczona !!