Zupa „Boski smak” – W mojej kuchni nr 1 wśród zup. Od wczoraj każdy się zajada w moim domu
Zupa to ciepły, pożywny posiłek, który powinno się jeść każdego, by układ pokarmowy odpowiednio pracował.
Jeżeli przejadły ci się już tradycyjne zupy i masz ochotę trochę poeksperymentować, koniecznie wypróbuj ten przepis. Zupa charakteryzuje się obłędnym aromatem, jedwabistą, kremową konsystencją i przede wszystkim niesamowitym smakiem, którego nie powstydziłby się profesjonalny kucharz.
W dodatku jej przygotowanie nie zajmie ci zbyt dużo czasu i nie pochłonie wiele energii. Spróbuj jej już dzisiaj, a zobaczysz, że domownicy będą upominali się o dokładkę.
Zupa „Boski smak”
Składniki:
- żeberka wieprzowe – 500 g
- ziemniaki – 200 g
- serek topiony w bloku – 200 g
- zielony groszek – 100 g
- marchewka – 1 sztuka
- cebula – 1 sztuka
- ryż – 2 łyżki
- olej
- sól, pieprz – do smaku
- liść laurowy – 1 sztuka
- ulubione zioła
Sposób przygotowania:
Żeberka wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia. Wylewamy wodę. Dokładnie myjemy żeberka oraz garnek. Ponownie umieszczamy żeberka w garnku i zalewamy 2,5 l wody. Gotujemy przez 40 min na średnim ogniu.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Obraną cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Serek topiony kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do momentu uzyskania złotego koloru. Dodajmy marchewkę i dusimy przez 2 minuty. Żeberka wyciągamy z garnka, studzimy i obieramy mięso z kości, następnie kroimy je na mniejsze kawałki.
Do bulionu dodajemy ziemniaki i ryż, gotujemy przez 15 minut. Po upływie tego czasu dorzucamy groszek i mięso z żeberek. doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy ser i gotujemy przez kolejne 15 minut. Teraz dorzucamy warzywa i przyprawy.