Zrazy z przepisu mojej babci każdy musi spróbować. Ich smak powali każdego.

Poznaj prosty przepis na zrazy! Wyśmienita propozycja na obiad. Podaj z ziemniakami i ulubiona surówkową. Gwarantuję, że nikt głodny nie odejdzie od stołu!

Składniki:

  • ½ kg mięsa wieprzowego,
  • sok z cytryny około 2 łyżki
  • sól
  • pieprz mielony
  • kiszone ogórki około 3 sztuk
  • twardy ser żółty

Przygotowanie:

Osuszone i umyte wcześniej mięso pokrój na plastry. Dokładni rozbij tłuczkiem, koniecznie przez folię spożywczą. Każdy kawałek posól i popieprz, skrop sokiem z cytryny. Można plasterki posmarować musztardą. Około pół godziny mięso powinno odpocząć . Po tym czasie na brzeg każdego plasterka mięsa połóż kawałek ogórka kiszonego oraz ser.

Teraz już możesz mięso zawijać. Tak przygotowany zraz spinasz wykałaczkami lub owijasz nitką i trzeba przyrumienić mięso na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie wstawiamy zrazy do piekarnika. Najwygodniej byłoby w naczyniu żaroodpornym. Temperatura około 180 stopni. Wystarczy niecały kwadrans.

Tak przygotowane zrazy można podać z ziemniakami lub kaszą. Świetnie komponują się z surówką z kiszonej kapusty lub burakami. Dodatki w zrazach możesz dowolnie zmieniać, np. wypróbuj wariant z plasterkiem boczku czy szynki. Możesz również dodać suszone owoce, takie jak śliwki czy pomarańcza.

Przekonaj się, że gotowanie nie musi być trudne czy nudne. Gotowanie można pokochać!

error: Treść zabezpieczona !!