Przepyszne zrazy z mięsa mielonego – ten przepis zagości w Twojej kuchni na dłużej

Dziś polecam Wam pyszne zrazy z mięsa mielonego. 

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • duża cebula
  • 15 dag boczku parzonego lub wędzonego
  • 2 ogórki kiszone
  • bułka tarta
  • 3 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sos pieczeniowy Winiary (ciemny)
  • sól, pieprz, olej

Wykonanie: 

Na początku musimy wyrobić mięso. Dodajemy do niego połowę posiekanej cebuli, jajko oraz sól i pieprz. Gdy wciąż będzie bardzo lepkie możemy dosypać nieco tartej bułki.

Następnie formujemy z niego placki o grubości ok. 1 cm.

Pozostałą cebulę oraz ogórki i boczek kroimy w kostkę i układamy je na każdym placku po czym posypujemy solą, pieprzem oraz słodką papryką.

Mięso sklejamy formując zraziki. Każdy obtaczamy w bułce i podsmażamy na oleju z każdej strony.

Tak przygotowane zrazy zalewamy wodą, by dokładnie wszystkie zakryć. Wrzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotujemy ok. pół godziny. W międzyczasie w zimnej wodzie rozprowadzamy sos pieczeniowy, który wlewamy do naszych zrazów. Wszystko jeszcze raz zagotowujemy.

Pozostaje nam tylko danie zagęścić. W tym celu należy rozprowadzić w połowie szklanki wody trzy łyżki maki i dodać do sosu. Chwilę podgotować i gotowe. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!