Pyszny, słodki deser o orzechowo-kawowym smaku, który zachwyci gości oraz rodzinę. Jego wykonanie jest szybkie i przyjemnie.

Przepis na proste i smaczne ciasto kawowe, z dodatkiem orzechów, ziaren orkiszu i amarantusa. Przepis zapożyczony od “Kulinarnej Maniusi”. Najbardziej polecamy schłodzone. Najlepiej, jeśli poleży sobie całą noc w lodówce.

Składniki potrzebne do ciasta kawowego

  • 160 gram herbatników
  • 90 gram ekspandowanego ziarna orkiszu
  • 500 gram serka mascarpone
  • 70 gram posiekanych orzechów nerkowca
  • 40 gram amarantusa ekspandowanego
  • 1 łyżeczka masła
  • 5 łyżeczek kawy zbożowej
  • 3 łyżki ksylitolu – cukru brzozowego
  • 750 ml śmietany 30 proc.
  • garść płatków migdałowych

Przepis na ciasto kawowe

Na początku przygotowujemy tortownicę (o średnicy ok. 26 cm), którą smarujemy masłem. Na sam spód układamy herbatniki. Następnie, miksujemy ze sobą schłodzoną śmietanę, serek mascarpone, cukier puder i kawę. Miksujemy tak, aby nasza masa zgęstniała.

Do tego dodajemy orkisz, amarantus i orzechy i mieszamy. Wylewamy masę na herbatniki i przekładamy kolejną warstwą, którą znów polewamy masą. Wyrównujemy wszystko, a następnie posypujemy z góry płatkami migdałów i orkiszem.

Po schłodzeniu, ciasto jest gotowe do podania. Smacznego! 😉