Ziemniaczana zapiekanka po Ukraińsku w 15 min – Jej smak powala na kolana

Błyskawiczna w przygotowaniu zapiekanka z ziemniaków, boczku i cukinii to popularna, ukraińska potrawa, która zaskakuje smakiem. Idealna na sobotni wieczór ze znajomymi!

SKŁADNIKI:

  • 1 – 2 cukinie
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 0,5 kg młodych ziemniaków
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 200 g boczku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Umytą cukinię bez obierania pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm. Posól do smaku. Odstaw ją do miski na 20 minut, aby puściła sok.

Młode ziemniaki dokładnie umyj, pozostaw je w skórkach. Pokrój bulwy w plastry o grubości około 3 mm. Umieść je w oddzielnej misce.

Boczek również pokrój w cienkie plasterki, aby łatwo mógł się upiec. Żaroodporne naczynie do zapiekania dokładnie natłuść olejem, pamiętaj również o brzegach formy.

Odcedź dokładnie cukinię z całego soku, który się zebrał. Nadmiar płynu możesz odcisnąć dłońmi. Składniki zapiekanki układamy w naczyniu warstwowo:

  • Pokrojona cukinia na sam spód naczynia
  • Posiekany czosnek
  • Boczek pokrojony w plastry
  • Plastry młodych ziemniaków.

Naczynie zakryj folią aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 20 minut. Po tym czasie zdejmij folię aluminiową i zapiekaj kolejne 20 minut, aż wierzch zapiekanki pięknie się zrumieni.

Wyjętą z pieca zapiekankę możesz udekorować aromatyczną, drobno posiekaną natką pietruszki. Gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!