To sto razy lepsze niż klasyka z cukrem granulowanym: Zdrowy dżem truskawkowy bez chemii i cukru, który smakuje fantastycznie.

Przepis znalazłam dopiero dwa lata temu i jestem z niego bardzo zadowolona.

Wreszcie mój mąż cierpiący na cukrzycę może się nim choć trochę nacieszyć (i oczywiście z umiarem). W przepisie wykorzystano miód oraz dla niektórych zaskakujący składnik – nasiona chia. Doskonale zastępują funkcję środka żelującego. Dodatkowo dżem będzie dzięki nim jeszcze zdrowszy.

Składniki:

  • 1500 g truskawek
  • 300 g miodu skrystalizowanego (miód gęsty)
  • 40 g nasion chia

Przygotowanie:

Klasycznie odszypułkujemy truskawki i myjemy je.

Wkładamy je do garnka. Wciśnijmy przycisk ziemniaczany. Jeśli chcemy uzyskać gładki dżem bez kawałków owoców, blendujemy truskawki.

Postaw garnek na ogniu i pozwól mu się zagotować. Gdy mieszanina zacznie się gotować, wyłącz płomień. Następnie gotujemy kolejne 15 minut.

Kiedy na wierzchu zacznie tworzyć się piana, dodaj miód. Pozwól mu bulgotać przez kolejne 10 minut.

Po 10 minutach dodaj nasiona chia. Dobrze wymieszaj i odłóż na bok. Teraz możesz obserwować, jak mieszanina zaczyna żelować – gęstnieć.

Na tym etapie zależy od Ciebie, czy chcesz, aby dżem był gęstszy – dodajemy pestki, czy też lubisz taką konsystencję. Następnie po prostu wlewamy dżem do szklanek.

Sterylizuj tylko do temperatury wrzenia (potrzebujemy jej tylko do złapania naszych pokrywek). Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!