Na obiad robię zapiekankę z kiszoną kapustą: przyćmiewa tradycyjną, cała rodzina prosiła o przepis.

Fantastyczny przepis na zapiekankę z kapusty z mięsem mielonym i ziemniakami.

Moja babcia robiła ten stary przepis i mnie też go nauczyła. To tani, prosty i bardzo smaczny posiłek, który zadowoli całą rodzinę. Nie wahaj się i wypróbuj ten przepis.

Składniki:

  • 5-7 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g mięsa mielonego
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 1 czerwona papryka
  • 150 ml śmietany do gotowania
  • 100 g twardego sera
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w skórkach. Następnie odcedź je i pozwól im ostygnąć.

Obierz i pokrój – w kostkę lub plastry. Wyczyść cebulę. Smażymy na oleju do zeszklenia.

Dodaj rozgnieciony czosnek, mięso mielone, sól i mielony czarny pieprz do smaku. Wszystko razem smażymy około 5 minut. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę.

Dodajemy również kapustę kiszoną – wszystko razem dusimy do miękkości. Umieść plastry ziemniaków w jednej warstwie na dnie naczynia do pieczenia. Posolić i pieprzyć.

Złóż mieszankę mięsa i kiszonej kapusty. Zalać śmietaną i posypać startym serem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20-25 minut. Ten obiad jest pyszny, sycący i nie zajmuje dużo czasu na przygotowanie. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!