Udka z kurczaka zapiekane na ziemniakach i pieczarkach

Delikatne i pachnące udka z kurczaka to bardzo proste i smaczne danie, które nigdy nie wysycha. Przepis jest prosty – wszystko idzie do piekarnika, a wolny czas można spędzić z rodziną lub przy zasłużonej kawie. Zdecydowanie spróbuj.

Składniki

  • 3 udka z kurczaka
  • 6-7 ziemniaków
  • 250 g pieczarek
  • 1/2 pora
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 200ml śmietanki 31%
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka papryki
  • mielony kminek
  • sól
  • pieprz
  • masło

Proces przygotowania

Ziemniaki obrać i pokroić w talarki, pory w talarki, a pieczarki w plasterki. Solimy i pieprzymy udka. Nasmaruj blachę do pieczenia masłem i ułóż na dnie wymieszane solone ziemniaki z porem, następnie rozłóż pieczarki, całość posyp kminkiem i ułóż udka na wierzchu. Śmietanę wymieszać z papryką, rozgniecionym czosnkiem i musztardą.

Tak przygotowaną blaszkę polać kremem smakowym i przykryć. Rozgrzej piekarnik do 190°C i piecz udka z ziemniakami przez około 35-40 minut. Następnie odkrywamy patelnię i pieczemy na złoty kolor.

error: Treść zabezpieczona !!