Chrupiące zapiekane naleśniki z twarogiem bez mąki – Smakują obłędnie. Jem, choć jestem na diecie

Ile razy zdarzyło Ci się pomyśleć o tym, aby przygotować coś pysznego na deser w niedzielne popołudnie? Świetnym pomysłem okazuje się być przygotowanie tradycyjnych naleśników, jednak w trochę niecodzienny sposób.

Dziś podpowiemy Ci jak je przyrządzić w formie zapiekanej, czyli na chrupiąco, prosto z piekarnika.

Potrzebujesz:

  • 6 jajek
  • 2 szklanki mleka
  • 5 łyżek skrobi (mąka ziemniaczana)
  • 300g twarogu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 150g śmietany lub jogurtu naturalnego dla wersji light
  • Cukier
  • Masło

Przyrządzenie:

Roztrzep 5 jaj i dodaj cukier a następnie stopniowo dodawaj mąkę ziemniaczaną. Mieszaj do momentu, aż nie będzie grudek.

Do masy dodaj mleko i olej słonecznikowy.

Naleśniki smaż na patelni lekko skropionej olejem. Aby sporządzić nadzienie, utrzyj twaróg z cukrem (do smaku) oraz dodatkiem pozostałego jajka (1 jajko).

Przygotowane naleśniki połóż na blaszce i posmaruj je śmietaną bądź jogurtem naturalnym.

Następnie zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!