Odkryj czekoladowy deser z kremem budyniowym: przysmak idealny dla całej rodziny.

Jeżeli szukasz deseru, który zadowoli wszystkich domowników, a do tego jest prosty w przygotowaniu, wypróbuj ten przepis na czekoladowy deser z kremem budyniowym.

Nie tylko wygląda jak z najlepszej cukierni, ale również zachwyca swoim wyśmienitym smakiem i prostotą wykonania.

Potrzebne składniki:

  • Użyj foremki o średnicy 22 cm Rozdziel 4 jajka na białka i żółtka Weź 180 g cukru granulowanego Przygotuj 100 ml wody Dodaj szczyptę soli Zmierz 130 g mąki pszennej Zaopatrz się w 1 łyżkę sody oczyszczonej Przygotuj 2-3 łyżki kakao
  • Do kremu potrzebujesz: 2 jajka 50 g granulowanego cukru 150 g skondensowanego mleka 3 łyżki cukru waniliowego 250 ml mleka 250 g masła
  • Do nasączenia ciasta: 150 ml wody 1 łyżka skondensowanego mleka
  • Na polewę ciasta: 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru granulowanego 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 50 g masła

Sposób przygotowania:

Zacznij od ubicia żółtek z 80 g cukru na pianę, dodając stopniowo wodę, aż uzyskasz jednolitą masę. W osobnej misce ubij białka z dodatkiem soli na sztywną pianę, do której stopniowo dodaj 100 g cukru.

Następnie połącz obie masy, delikatnie wmieszaj przesianą mąkę, kakao i sodę oczyszczoną. Przygotowaną masę wlej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut.

Po upieczeniu ciasto ostudź, przekrój na dwie połowy i przygotuj krem. W garnku wymieszaj jajka, cukry, skondensowane mleko i mąkę. Całość zalej mlekiem, gotuj na umiarkowanym ogniu, mieszając, aż powstanie gęsta masa. Następnie ostudź ją, przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło ubij, dodając stopniowo ostudzoną masę.

Przygotuj syrop z wody i skondensowanego mleka, nasącz nim obie połówki ciasta. Na jednej z nich rozprowadź krem, przykryj drugą połówką. Całość umieść w lodówce na 5-6 godzin. Na koniec przygotuj polewę z kakao, cukru, śmietany i masła, którą nałóż na schłodzony deser. Dekoracja własna. Smacznego!

Copy
error: Treść zabezpieczona !!