Ciasto włoskie, którego przyrządzenie nie powinno nikomu przysporzyć większych trudności. Przepis.

Różnego rodzaju słodkości muszą znajdować się w wielu domach. Wieczorami często przychodzi ochota na coś słodkiego wtedy otwieramy szafkę i zaspokajamy głód. Chcąc zjeść coś dobrego i zdrowszego warto przygotować słodkości samodzielnie. Włoskie ciasto poleca się do kawki i nie tylko.

Domowe wypieki są tańsze niż cukiernicze specjały. Są też nieco zdrowsze (możemy zmniejszyć zawartość cukru). Najlepiej, gdy przepis jest szybki i łatwy, a wszystkie składniki znajdują w domu.

Polacy mają pyszną szarlotkę, natomiast Włosi mają swoje ciasto z jabłkami, którego warto spróbować. Włoskie ciasto jest znacznie prostsze w przygotowaniu i wykonuje się je dużo szybciej. Dlatego warto o nim pomyśleć kiedy szybko musisz przygotować coś dla gości.

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 140g cukru
  • 180g mąki
  • 125ml mleka
  • 4 jabłka
  • 50g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Przygotuj miskę. Żółtka utrzyj z cukrem. 3 łyżki cukru odstaw na później. Masło rozpuść na palniku lub w kuchence mikrofalowej. Kiedy ostygnie połowę płynu wlej do masy jajecznej.

Dodaj mleko i całość dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej.

Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie dokładnie wymieszaj.

Przygotuj okrągłą formę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Masę przelej do formy.

Jabłka umyj i obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w słupki. Przygotowane cząstki jabłek rozłóż w formie na cieście.

Przygotuj masło, które zostało, polej nim ciasto i posyp pozostawionym cukrem. Ciasto wsadź do piekarnika i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto wystudź i podaj do stołu. Smacznego!