Biszkopt, który nie opada to sztuka. Warto mieć na niego sprawdzony przepis. 

Wypróbuj przepis na biszkopt mojej babci, a zobaczysz, że on nigdy nie opada! Jest lekki i puszysty, a do tego łatwy w przygotowaniu. Biszkopt perfekcyjny! Idealnie sprawdzi się do wszystkich tortów. 

Składniki

Do przygotowania biszkoptu potrzebujemy:

  • 4 jajka (osobno żółtka, osobno białka)
  • 6 łyżek cukru 
  • szczyptę soli
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego 
  • 40 ml mleka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju roślinnego

Opcjonalnie:

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (jednak perfekcyjny biszkopt wyjdzie bez niego)

Przygotowanie

Na początku musimy delikatnie oddzielić białko od żółtek i umieścić w dwóch różnych miskach. Następnie mieszamy w kubku zwykły cukier i cukrem wanilinowym. 

Żółtka solimy i dokładnie mieszamy. Sól dodajemy również do białek i delikatnie je ubijamy mikserem. Najlepiej wybrać do tego niskie obroty, tak aby ich nie przebić. 

W momencie, gdy piana będzie już ubita, należy dodać do niej cukier. Najlepiej zrobić to na 3 razy. Gdy cukier się rozpuści, zwiększamy obroty do maksymalnych i wyłączamy. 

Do tak powstałej masy delikatnie wlewamy żółtka i mieszamy szpatułką aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy przesianą mąkę i ponownie mieszamy, tak aby nie powstały grudki. Teraz możesz dodać również proszek do pieczenia.

Do miski wlewamy mleko i olej. Dodajemy do niej trochę masy i mieszamy, a następnie wlewamy do miski z resztą ciasta. Delikatnie mieszamy. 

Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy szpatułką, a następnie delikatnie wkładamy w surowe ciasto patyczek i rysujemy w nim spiralę. 

Biszkopt pieczemy w 170 stopniach około 45 minut. Po upieczeniu należy uderzyć formą o stół. 

Smacznego!

Copy