
Do przygotowania biszkoptu potrzebujemy:
Opcjonalnie:
Na początku musimy delikatnie oddzielić białko od żółtek i umieścić w dwóch różnych miskach. Następnie mieszamy w kubku zwykły cukier i cukrem wanilinowym.

Żółtka solimy i dokładnie mieszamy. Sól dodajemy również do białek i delikatnie je ubijamy mikserem. Najlepiej wybrać do tego niskie obroty, tak aby ich nie przebić.

W momencie, gdy piana będzie już ubita, należy dodać do niej cukier. Najlepiej zrobić to na 3 razy. Gdy cukier się rozpuści, zwiększamy obroty do maksymalnych i wyłączamy.

Do tak powstałej masy delikatnie wlewamy żółtka i mieszamy szpatułką aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy przesianą mąkę i ponownie mieszamy, tak aby nie powstały grudki. Teraz możesz dodać również proszek do pieczenia.

Do miski wlewamy mleko i olej. Dodajemy do niej trochę masy i mieszamy, a następnie wlewamy do miski z resztą ciasta. Delikatnie mieszamy.

Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy szpatułką, a następnie delikatnie wkładamy w surowe ciasto patyczek i rysujemy w nim spiralę.


Last Updated on 18 lipca 2022 by admin