Prawdziwe włoskie ciasto: Szkoda, że wcześniej nie znałam tego przepisu

Prawdziwe włoskie ciasto – procedura przygotowania

Ciasto

  • zwykła mąka – 500 gr
  • mleko – 250 ml
  • cukier puder – 80 gr
  • drożdże – 40 gr
  • żółtka jaj – 2 szt
  • masło (lub Hera) – 125 g
  • smalec – 50 gr
  • skórka z cytryny – 1 szt
  • sól – 1 szczypta

Kruszonka

  • zwykła mąka – 200 gr
  • cukier – 180 gr
  • masło – 100 gr

Nadzienie

  • jajko – 1 szt
  • mleko – w razie potrzeby
  • masło – 125 gr
  • rum – 2 łyżki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • cukier puder – do smaku

Przygotowanie

W misce umieścić letnie mleko, cukier i drożdże. Wymieszaj i odczekaj 10 do 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie do miski dodaj przesianą mąkę, sól, zmiękczony smalec, zmiękczone masło i zetrzyj skórkę z jednej cytryny. Następnie wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i nieklejące. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.

Do miski wsypać mąkę i pokruszony cukier, dodać miękkie masło. Ugniataj wszystko w palcach, aby powstał okruch. Ubij jedno jajko w misce obok.

Ciasto podzielić na 4 równe części. Z każdego uformować kotlet o średnicy około 30 centymetrów i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ułóż na nim wybrane nadzienie, takie jak dżem, twarożek, mak lub cokolwiek, co odpowiada Twojemu gustowi. Ale zostaw margines około centymetra. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać bułką tartą i odstawić na chwilę do wyrośnięcia.

Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz ciasto przez około 10 do 15 minut. Gdy brzegi będą złote, gotowe. Następnie wyjmij go z piekarnika i posmaruj brzegi odrobiną mleka.

Podgrzej masło i dodaj cukier waniliowy, rum i cukier puder. Skrop mieszanką schłodzone ciasta i gotowe. Ale są pyszne prosto z lodówki, gdy masło na nich stwardnieje.

Copy