Farsz wielkanocny – Oto Instrukcja przygotowania – goście zjadają w kilka chwil.

Zgodnie z tradycją, tradycyjny farsz wielkanocny powinien być pierwszym posiłkiem po czterdziestodniowym poście, więc powinien być obfity i sycący. W tym farszu można znaleźć kilka rodzajów mięsa w kostce, jajka i świeże zioła.

Składniki:

  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 300 g wędzonego boczku
  • 300 g kurczaka (można zastąpić lub uzupełnić jagnięciną, kozą, indykiem, cielęciną – po prostu bardziej miękki rodzaj mięsa)
  • pieprz
  • liść laurowy
  • szczypta tymianku
  • szczypta rozmarynu
  • 500 g twardych bułek (około 11 rolek)
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 6 jajek
  • szczypiorek
  • pietruszka
  • czosnek
  • masło
  • bułka tarta
  • Pozostały bulion wykorzystaj jako bazę do sosu lub zupy, szkoda go wylewać

Proces przygotowania

Mięso ugotować w osolonej i zaprawionej wodzie i ostudzić, a następnie pokroić w kostkę. Roladki kroimy w kostkę i zalewamy przecedzonym bulionem mięsnym (tak, aby w razie potrzeby były zanurzone).

Mięso wymieszać z lekko ściśniętymi bułeczkami, solą i pieprzem, dodać trochę startej gałki muszkatołowej, szczypiorku i pietruszki z lubczykiem, lub pokrzywy. Jajka podzielić na żółtka i białka, wmieszać żółtka do mięsa. Białka ubij na sztywną pianę i wlej masę do głowy. Ułożyć w odpowiednim naczyniu żaroodpornym lub żaroodpornym, wysmarowanym masłem i posypanym bułką tartą.

Pieczemy do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1 godzinę. Można dodać suszone, mrożone i marynowane grzyby. Zwykle robię to dla nas, ponieważ kochamy grzyby. Można go również jeść na zimno.

error: Treść zabezpieczona !!