W porównaniu z innymi przepisami ten dżem ma naprawdę minimalną ilość cukru, a jednocześnie jest po prostu słodki i pyszny. Dżem jest fantastycznie smaczny i niezbyt słodki, jak inne przepisy, które znam.
Umyć i osuszyć truskawki.
Oczyścić z zielonych części, przekroić na pół i zasypać cukrem, zostawiam na 24 godziny. Mieszamy je kilka razy.
Truskawki puszczą sok, więc nie panikuj. Dodaj kwas cytrynowy do truskawek przed gotowaniem . Jeśli podzielisz dżem na kilka garnków, dżem ugotuje się szybciej.
Gotuj dżem, aż zgęstnieje. O tym, że jest gotowe, będziemy wiedzieć, gdy zacznie gęstnieć. Gdy będziemy przesuwać gąbkę po dnie pojemnika, gęstszy płyn będzie bulgotał, a kolor dżemu będzie również ciemniejszy.
Dżem, który gotuje się w różnych pojemnikach, wlewa się następnie do jednego dużego garnka. Wszystko razem zagotować i wymieszać, zdjąć z ognia i dżem się skończy. Jeśli wydaje się płynny, nie martw się, dżem będzie stopniowo gęstniał. Gorący dżem przelewamy do czystych szklanek i od razu zamykamy.
Odwróć filiżanki do góry dnem. Zostawiamy je do góry dnem na 30 minut i odwracamy z powrotem. Stukając w pokrywkę sprawdzamy, czy pokrywki są dobrze zamknięte. Jeśli nie udało nam się dobrze zamknąć niektórych słoików, zmieniamy wieczko i sterylizujemy dżem w gorącej kąpieli.
Last Updated on 14 czerwca 2023 by admin