Gotowanie można nazwać sztuką, ponieważ rzeczy, jakie możemy zrobić z jedzenia są naprawdę niesamowite. Danie nabiera w oczach konsumenta uroku, nawet po dodaniu do niego pietruszki, koperku lub listka sałaty ułożonego na talerzu.
Każda osoba szczególnie kobiety, chociaż najlepszymi kucharzami podobno są mężczyźni, może uprawiać taką sztukę kulinarną z umiłowaniem.
Kuchnia różni się od siebie względem upodobań różnych kultur, mamy, bowiem do wyboru kuchnię m.in. włoską, francuską, meksykańską, amerykańską, polską, indyjską, turecką, niemiecką czy węgierską.
Różnią się od siebie sposobem przyrządzania mięs, szczególnie przy użyciu terytorialnych przypraw, warzyw i owoców.
Gotowanie ma jednak nie tylko znaczenie gotowania na parze lub wrzątku, współcześnie jest rozumiana, jako wszelkie przyrządzanie posiłków tj. smażenie, pieczenie, przygotowywanie deserów, pieczenie ciast, czy robienie sałatek i surówek, czyli wszelkiego rodzaju przetwarzania surowców nadających się do jedzenia dla człowieka.