Brązowy nalot na łyżkach nie jest estetyczny. Dlatego należy regularnie dbać o czystość sztućców. Szczególnie ważne jest to w przypadku sztućców ze stali nierdzewnej.
Do czyszczenia stalowych łyżek i widelców użyjemy świeżo ugotowanej wody (1-1,5 litra) i głębokiego naczynia. Na dnie naczynia układamy warstwę folii, na której kładziemy sztućce. Dodajemy po łyżce soli i sody. Rola folii w tej metodzie jest niejasna, ale bez niej proces nie działa.
Po wsypaniu soli i sody (pamiętaj, by sól była bez dodatków i nie jodowana, aby uniknąć trudnej do usunięcia białej powłoki na sztućcach), zalewamy sztućce wrzącą wodą. Woda powinna być wrząca, a reakcja sody z wodą wymaga użycia głębokiego naczynia.
Gotujemy sztućce, mieszając je przez 5-10 minut (lub do 15 minut w przypadku mocnych zabrudzeń). Nalot herbaciany powinien zniknąć lub znacznie zmięknąć. Po gotowaniu sztućce myjemy gąbką z odrobiną sody, a na koniec wycieramy je suchym ręcznikiem.