Szarlotka Trzy Szklanki – Cudownie pachnąca, delikatna i przepyszna. Koniecznie poznaj jej smak.

Cudownie pachnąca, absolutnie nieprzesłodzona i delikatnie kwaskowata – to idealne cechy szarlotki. Chyba każdy zgodzi się z tym, że ciężko jest się oprzeć soczystym jabłkom, otulonym delikatnym i kruchym ciastem. Ze względu na pyszny smak i prostotę wykonania, szarlotka jest jednym z najbardziej popularnych smakołyków.

Przedstawiamy deser jabłkowy „Trzy szklanki”, który zdobędzie serca zarówno miłośników szarlotki w zimnej wersji, jak i tych wybierających ciepłą opcję.

Potrzebne składniki:

  • Jabłka (5 sztuk)
  • Cukier waniliowy (10 g)
  • Cukier (180 g)
  • Kasza manna (160 g)
  • Mąka pszenna (130 g)
  • Proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki)
  • Masło (30 g)
  • Mleko (200 ml)
  • Sok z cytryny (2 łyżki)
  • Cukier puder (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Jabłka umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Całość skrop cytryną i dokładnie wymieszaj.

Mąkę pszenną, kaszę mannę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy – połącz ze sobą za pomocą łyżki lub trzepaczki. Podgrzej mleko na kuchence i powoli roztop w nim masło.

Wyłóż formę papierem do pieczenia. Podziel suche ciasto na trzy równe części. Jedną porcję rozprowadź równomiernie na dnie naczynia.

Jabłka również podziel na trzy równe części. 1/3 wyłóż na ciasto znajdujące się na dnie naczynia.
Powtórz krok 6 i 7, nakładając naprzemiennie warstwę ciasta i warstwę jabłek.

Mieszankę mleka z masłem, wylej bezpośrednio na powstałe warstwy ciasta i za pomocą drewnianego szpikulca (wykałaczki) przebijaj ciasto aż do dna naczynia, aby całe nasiąknęło mlecznym roztworem.

Powstały deser umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni i piecz przez około 40-50 minut. Gotowy, ostudzony deser posyp cukrem pudrem.

error: Treść zabezpieczona !!