Syrop z mniszka, który przygotujesz w niedługim czasie we własnej kuchni. Ten naturalny przepis skradnie Twoje serce.

1. Udajemy się na łąkę, w ciepły słoneczny dzień, najlepiej z dala od ulic i autostrad, tak, by pozyskany kwiat był czysty i ekologiczny. Najlepiej zaraz po zerwaniu, kwiaty rozsypać na jasnym obrusie lub prześcieradle, tak, by pozbyć się żerujących i żyjących w nich owadów. Niektórzy płuczą kwiaty w zimnej, wodzie, wtedy trzeba je osuszyć, rozkładając główkami do dołu na czymś, co dobrze pochłania wodę.

2. Gdy kwiaty są już suche, następuje dość żmudny i czasochłonny proces skubania płatków. Ponieważ zielone koszyczki są gorzkie i mogą zepsuć smak syropu, trzymając za nie, wyrywamy tylko żółte płatki, które są naszym surowcem.

3. Płatki umieszczamy w garnku i zalewamy je wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 8 – minut od czasu do czasu, mieszając.

4. Garnek z zagotowanymi płatkami odstawiamy do ostygnięcia, na noc wstawiamy najlepiej do lodówki lub chłodnego pomieszczenia, co pozwoli wydobyć z mniszka jego najlepsze, dobroczynne substancje.

5. Następnego dnia wykładamy płatki na sito, można jeszcze dobrze wycisnąć ręcznie, by odzyskać jak najwięcej płynu. Odciśnięte płatki już nam się nie przydadzą.

error: Treść zabezpieczona !!