Skuteczny syrop na odporność – Babciny przepis. Pij go codziennie, a nie zachorujesz

Jest on wbrew pozorom banalnie prosty. Na początku zatroszcz się aby zebrać potrzebną ilość kwiatów mniszka lekarskiego na czystych terenach. Potrzebne nam są jedynie główki mlecza. Jeśli nie zdecydujemy się na odcięcie zielonych części kwiatu, nasz syrop będzie miał lekko gorzkawy posmak.

Jedna porcja w naszym przepisie to około dwa, trzy słoiki syropu. W tym celu potrzeba nam około 300 do 500 kwiatów mniszka. Na oko w jednolitrowym garnku zmieści się spokojnie taka ilość lekko ubitych kwiatów.

Żeby sporządzić domowy syrop z mniszka potrzebne Ci są: litr kwiatów mniszka, dwie cytryny, litr wody oraz kilogram cukru. Przebrane kwiaty włóż do garnka i zalej je zimną wodą. Gotuj je na niewielkim ogniu przez około kwadrans. Po upływie piętnastu minut odstaw garnek w chłodne miejsce na całą dobę.

Dzień później odcedź zawartość garnka przez sito a do otrzymanego wywaru dodaj sok z cytryn i cukier. Później mieszaninę należy gotować na małym ogniu tak długo, aż będzie konsystencji płynnego miodu. Syrop przelewamy do słoiczków. Termin jego ważności wynosi zwykle kilka miesięcy.

Spożycie syropu z mniszka lekarskiego

Syrop nadaje się do spożycia przez dorosłych oraz dzieci. Preferowana ilość to spożycie od dwóch do trzech łyżeczek dziennie. Niektórzy dodają go do herbaty. Sprawdza się idealnie jako zamiennik miodu. Niemniej jednak ten naturalny specyfik nie jest polecany dla absolutnie każdego.

Unikać go powinny osoby cierpiące na nadkwasotę bądź wrzody żołądka. Cukrzycy powinni spożywać jedynie napar z mniszka lekarskiego.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!