Stek w panierce ziemniaczanej z surówką z kapusty. Prosty przepis, o który każdy mnie pyta.

Stek w panierce ziemniaczanej z surówką z kapusty –  Przygotuj kawałki dowolnego rodzaju mięsa, które zamiast panierki obtoczone są w ciasto ziemniaczane.

Składniki

  • mięso wieprzowe lub drobiowe – 500 g
  • ziemniak – 5 dużych szt
  • sól – do smaku
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • mielony kminek – do smaku
  • czosnek – 3 ząbki lub do smaku
  • majeranek – 1 łyżka
  • jajka – 2 szt
  • bułka tarta – 3 łyżki
  • zwykła mąka – w razie potrzeby
  • smalec – do smażenia

Sałatka coleslaw

  • kapusta – pół głowy
  • marchewka – 2 szt
  • chrzan – do smaku
  • ocet – 2 łyżki
  • cukier – 1 szczypta

Przygotowanie

Obierz i zetrzyj 2 ziemniaki na drobno i 3 na grubej tarce. Z utartych ziemniaków odcisnąć cały nadmiar soku, posolić i popieprzyć, dodać rozgnieciony kminek, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do masy wbić 2 jajka, dodać bułkę tartą i mąkę pszenną i zagnieść spójne ciasto.

Mięso kroimy w plastry, lekko rozbijamy i solimy lub pieprzymy z obu stron. Na patelni rozgrzewamy smalec i układamy na nim cienką warstwę ciasta ziemniaczanego, które smażymy na małym ogniu, aż lekko skurczy się od spodu.

Tak przygotowany plasterek mięsa wcisnąć w placek ziemniaczany i przykryć drugą warstwą ciasta na placek ziemniaczany. W ten sposób stek powinien być powoli smażony z każdej strony przez co najmniej 15 minut, aby mięso było upieczone w środku. Nie musisz się martwić, że wyschnie, ciasto ziemniaczane zatrzyma całą wilgoć w środku. W ten sposób przetwarzamy resztę ciasta ziemniaczanego i plastry mięsa.

Aby przygotować surówkę z kapusty, pokrój kapustę w cienkie paski, które dokładnie rozgnieć rękami w misce. Posolić i popieprzyć, dodać grubo startą marchewkę i drobno starty chrzan. Sałatkę wymieszać, doprawić odrobiną octu i cukru i podawać razem ze smażonym stekiem.

Copy