Smakuje obłędnie: Sos grzybowy, który nie ma konkurencji. Sprawdzony przepis.

Moja babcia przygotowywała ten sos przez lata.Wspomniała, że ​​przepis pochodzi z Czech, gdzie został pozyskany w jednej z tradycyjnych karczm. Najważniejsze jest to, że smakuje fantastycznie.

Składniki na sos:

  • 600 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • 250 ml śmietanki do ubijania
  • 1 cytryna (sok)

Na knedle:

  • 2 jajka
  • 200 g mąki półgrubej
  • 250 ml mleka
  • 2 rogaliki
  • sól
  • masło

Przygotowanie:

Pieczarki myjemy i kroimy na mniejsze plastry. Smażyć na maśle. Wymieszaj drobno posiekaną cebulę z pieczarkami. Wszystko razem pieczemy. Gdy cebula zmięknie, posyp wszystko mąką. Pieczemy chwilę i dolewamy wodę (250 ml). Doprawiamy solą i pozostawiamy na około 20 minut. Na koniec dodaj do sosu śmietanę i sok z cytryny i chwilę gotuj. Udekoruj drobno posiekaną natką pietruszki.

Knedle:

Do miski wsyp przesianą mąkę i sól. Ubij mleko z żółtkami i powoli wlej do miski. Zrobimy cienkie ciasto, do którego wymieszamy pokrojone w kostkę bułeczki. Ubij białka ze szczyptą soli i dokładnie wymieszaj z ciastem. Przygotuj 3-4 kubki (300 ml, nie więcej), posmaruj je masłem i posyp grubo mąką.

Kubki napełniamy maksymalnie do dwóch trzecich. Kubki umieszczamy we wrzącej łaźni wodnej tak, aby ich poziom osiągnął maksymalnie połowę. W zależności od wielkości filiżanek gotować przez 25-40 minut. Knedle urosną, nie bój się pięknych czapek na kubku. Po ugotowaniu wyjąć filiżanki z kąpieli wodnej, lekko ostudzić i wyciągnąć knedle z filiżanek.

error: Treść zabezpieczona !!