Ciocia zdradziła przepis na te pyszne placuszki ze śmietaną. Znikają ze stołu w kilka chwil.

Pyszne, pulchne placuszki, to idealne rozwiązanie na każdą porę dnia. Sprawdzają się zarówno na sycące śniadanie, jak i doskonały deser do kawy.

Przygotowanie ich zajmuje krótką chwilę, a przyjemność z jedzenia pozostaje na długo! Wypróbuj koniecznie ten prosty przepis.

Do przyrządzenia placuszków potrzebujesz:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 1,5 łyżeczka suchych drożdży
  • 120 g śmietany
  • sól
  • cukier
  • olej

Przygotowanie:

Mleko podgrzej na małym gazie, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Rozpuść w nich drożdże, dodaj 1,5 łyżeczki cukru i łyżeczkę soli.

Następnie dodawaj powoli olej (2 łyżki), wbij jajko i zagęszczaj masę mąką. Mieszaj, aż powstanie ciasto. Gotową masę odstaw na ok. pół godziny.

Z ciasta formuj małe placuszki o dowolnej grubości. Idealne są na około 1-2 cm. Smaż na gorącym tłuszczu do zarumienienia.

By odsączyć je z oleju, możesz użyć ręcznika papierowego. Podawaj jeszcze ciepłe ze śmietaną i posypane cukrem. Jeśli lubisz, do smaku dodaj świeże owoce czy gałkę ulubionych lodów. Pycha!