Większość ludzi popełnia błąd smażenia cebuli: W ten sposób zachowujesz wszystkie jej składniki odżywcze i przydatne substancje.

Cebula to bardzo zdrowe warzywo – dlatego tak ważne jest jej odpowiednie przygotowanie.

Idealna porada dotycząca jego przygotowania, która przynosi ogromne efekty. Dzięki tej prostej radzie cebula zachowa większość swoich składników odżywczych i witamin. Cebula to jeden z najzdrowszych pokarmów, bogaty w składniki odpowiedzialne za prawidłowe i dobre funkcjonowanie organizmu.

Ma również wiele właściwości zdrowotnych, takich jak wzmocnienie odporności, prawidłowa praca serca, leczenie infekcji dróg oddechowych i wiele innych.

Działanie cebuli, które warto znać:

  • Działanie antybakteryjne, antybiotyczne i antyalergiczne
  • Wzmacniają odporność
  • Obniża wysokie ciśnienie krwi
  • Obniża wysoki poziom cholesterolu
  • Wspomaga powstawanie krwi
  • Działanie moczopędne
  • Pozytywny wpływ na pęcherz i drogi nerkowe
  • Obniża poziom cukru we krwi
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka
  • Pochłania wolne rodniki
  • Zapobieganie osteoporozie
  • Poprawia jakość skóry, włosów i paznokci

Aby zachować wszystkie jej zalety, należy ją odpowiednio przygotować

Czy myślisz, że wiesz jak prawidłowo przygotować cebulę? Mianowicie dietetyk odkrył genialny trik na jej przygotowanie. Odkrył, że to właśnie obróbka cieplna cebuli niszczy wiele właściwości zdrowotnych, natomiast wystarczą 2 minuty, aby je uszkodzić lub zatrzeć.

A największym winowajcą jest ciepło , które ma zły wpływ na allicynę, składnik występujący w cebuli i który jest najbardziej odpowiedzialny za jej działanie lecznicze.

Zaleca, aby zawsze odczekać 10 minut po pokrojeniu cebuli.

W tym czasie powstaje maksymalna ilość allicyny , która podczas smażenia pozostaje niemal nietknięta – wyjaśnia dietetyk. A oprócz allicyny cebula zawiera także szereg niezbędnych dla organizmu witamin i minerałów, takich jak cynk, fosfor, magnez, kwas foliowy, tiamina oraz witaminy C i K.

Jak według szefa kuchni zrobić najlepszą smażoną cebulę?

Smażenie cebuli jest dość proste. Wystarczy rozgrzać tłuszcz na patelni, dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć, aż będzie przezroczysta lub złocista. Cebulę można smażyć na wiele sposobów, a dziś porozmawiamy o tym, jak uzyskać niezwykle smaczną cebulę karmelową.

Przygotowanie:

Cebulę obierz, drobno posiekaj. W międzyczasie rozgrzej patelnię na małym ogniu. Na patelnię wlać olej lub dodać kawałek masła i poczekać, aż się rozpuści. Możemy użyć także smalcu. Gdy będzie wystarczająco gorąco, dodaj cebulę. Smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do zeszklenia, następnie posypujemy cukrem.

Nie trzeba z tym przesadzać, bo wtedy cebula byłaby za słodka. Wystarczy jedna łyżeczka. Zasadniczo chodzi tylko o karmelizację cebuli i uczynienie jej jeszcze smaczniejszą. Cebulą taką można posypać na przykład gnocchi lub wytrawne placki. Warto dodać go także do farszu czy klopsików. Nada im niepowtarzalny smak.

Kilka świetnych wskazówek

1. Cebulę przed smażeniem należy obrać, usunąć z niej suche łuski i czasem jeszcze jedną wierzchnią warstwę, która powinna być świeża. Dzieje się tak dlatego, że jeśli okaże się miękki i zawiera wystarczającą ilość wody, podczas smażenia będzie się palić szybciej.

2. Nigdy nie smaż cebuli na zbyt dużym ogniu. Łatwiej się pali, co powoduje gorzki smak. Przypaloną cebulę lepiej wyrzucić, w przeciwnym razie zepsuje się smak całego posiłku.

3. Podczas smażenia cebulę należy co jakiś czas przemieszać, aby równomiernie się przysmażyła.Jeśli natomiast chcemy, żeby było chrupiące, smażymy na mocniejszym ogniu, ale ciągle mieszając.

4. Jeśli chcesz, aby cebula szybciej się usmażyła, posyp ją na początku odrobiną soli. Sól przyspieszy odparowanie wody z cebuli, przez co cebula szybciej się zrumieni. Cebula ta ma ciekawy słodko-słony smak.

Powodzenia!