Prezentujemy dwie praktyczne rady, które warto zastosować w swojej kuchni. Instrukcje.

Jesteś smakoszem rybnych smaków? Mam dla Ciebie wskazówki jak przyrządzić filet idealny! Dostałem je od szefa kuchni znanej warszawskiej restauracji, w której miałem przyjemność pracować.

Chcesz szybko rozmrozić fileta? Wystarczy, że zamoczysz go w wodzie gazowanej. To niewiarygodne, ale czas potrzebny na rozmrażanie skraca się nawet o połowę! Ryba nie tylko szybko się rozmrozi, ale będzie też o wiele smaczniejsza. Możesz wykorzystać ten trik zarówno, gdy chcesz przyrządzić rybę pieczoną jak i smażoną.

Boisz się, że ryba rozpadnie Ci się na kawałki podczas smażenia? Wystarczy, że przed samym przygotowaniem włożysz ją na chwilę do zamrażarki. Gwarantuję, że danie się nie rozleci. Oto przepis, na wyśmienitego fileta, który powala smakiem i się nie rozpada!

Czego potrzebujesz?

  • 8 kawałków filetów rybnych
  • 15 dag mąki pszennej
  • 30 dag bułki tartej
  • 50 ml mleka
  • 4 jajka
  • 1 cytryna
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Rozłóż kawałki ryby na równej powierzchni obok siebie. Wyciśnij dokładnie sok z cytryny i skrop nim dokładnie filety. Dodatkowo posyp rybę solą. Odstaw ją na około 30 minut. Po upływie tego czasu odsącz z filetów nadmiar wilgoci za pomocą papierowych ręczników.

Następnie wymieszaj jajka z mlekiem i dopraw solą oraz pieprzem. Kawałki ryby panieruj kolejno najpierw w mące, następnie w dokładnie wymieszanej masie jajecznej, a na końcu w bułce tartej. Odstaw je na 15 minut i później powtórz ten sam proces.

Kiedy skończysz włóż filety na 20 minut do zamrażarki, a następnie usmaż na oleju. Smaż po 3 – 4 minuty z każdej strony. Do obracania zamiast widelca użyj drewnianej łopatki. Zdjętą z patelni rybę odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!