Chcesz szybko rozmrozić fileta? Wystarczy, że zamoczysz go w wodzie gazowanej. To niewiarygodne, ale czas potrzebny na rozmrażanie skraca się nawet o połowę! Ryba nie tylko szybko się rozmrozi, ale będzie też o wiele smaczniejsza. Możesz wykorzystać ten trik zarówno, gdy chcesz przyrządzić rybę pieczoną jak i smażoną.
Boisz się, że ryba rozpadnie Ci się na kawałki podczas smażenia? Wystarczy, że przed samym przygotowaniem włożysz ją na chwilę do zamrażarki. Gwarantuję, że danie się nie rozleci. Oto przepis, na wyśmienitego fileta, który powala smakiem i się nie rozpada!
Rozłóż kawałki ryby na równej powierzchni obok siebie. Wyciśnij dokładnie sok z cytryny i skrop nim dokładnie filety. Dodatkowo posyp rybę solą. Odstaw ją na około 30 minut. Po upływie tego czasu odsącz z filetów nadmiar wilgoci za pomocą papierowych ręczników.
Następnie wymieszaj jajka z mlekiem i dopraw solą oraz pieprzem. Kawałki ryby panieruj kolejno najpierw w mące, następnie w dokładnie wymieszanej masie jajecznej, a na końcu w bułce tartej. Odstaw je na 15 minut i później powtórz ten sam proces.
Kiedy skończysz włóż filety na 20 minut do zamrażarki, a następnie usmaż na oleju. Smaż po 3 – 4 minuty z każdej strony. Do obracania zamiast widelca użyj drewnianej łopatki. Zdjętą z patelni rybę odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!
Last Updated on 14 kwietnia 2022 by admin