Czekoladowy biszkopt z serem. Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach

Klasyczne ciasto z ciasta kakaowego z miękkim nadzieniem z twarogu, zupełnie jak u mamy.

Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, efektem jest smaczne ciasto, które można serwować dzieciom jako przekąskę lub podawać dorosłym do kawy.

Składniki

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 5 łyżek mleka
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka kakao

Nadzienie:

  • 250 g twarogu
  • 250 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka

Proces przygotowania

Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej, ponieważ musi dobrze stężeć. Dzielimy je na dwie części, zawijamy w folię spożywczą i przechowujemy w lodówce. Następnego dnia ścieramy większą część ciasta (na grubej tarce) na mniejszą blaszkę, którą wykładamy papierem do pieczenia.

Rozsmaruj nadzienie na cieście i zetrzyj pozostałe ciasto na wierzchu. Jajka podzielić na żółtka i białka. Ubij białka, aż utworzą się sztywne szczyty. Przygotować nadzienie mieszając twaróg, żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Na koniec wymieszaj z ubitym śniegiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 165°C.

error: Treść zabezpieczona !!