Sernikowy strudel dla leniwej kobiety: Połącz składniki i po prostu wylej je na blachę do pieczenia i gotowe

Znakomity przepis na obłędnie pyszne, domowe ciasto z twarogiem. Bardzo aromatyczne i nieskomplikowane w przyrządzeniu – na pewno pokochasz ten przepis!

Potrzebujesz:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 125 g masła

Nadzienie:

  • 3 opakowania twarogu – w papierze, a nie na tacy
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 500 ml mleka

Opcjonalnie:

  • Rodzynki, suszone owoce do smaku (dałam morele)

Przygotowanie:

Wyłóż blachę do pieczenia papierem.

W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki – mąkę, oba rodzaje cukru i proszek do pieczenia. Połowę masy wylej równomiernie na blachę do pieczenia.

Aby zrobić nadzienie zmiksuj wszystkie składniki – twarożek, mleko i cukier, jajka i cukier waniliowy. Mieszanka będzie miała konsystencję podobną do gęstego jogurtu.

Teraz tę mieszankę za pomocą łyżki bądź chochli ułóż na pierwszej warstwie ciasta, połóż rodzynki lub kawałki owoców. Zalej resztą ciasta i równomiernie rozprowadź na wierzchu pokrojone masło.

Masło rozpuszcza się podczas pieczenia i pięknie rozprowadza się po całej powierzchni.

Piecz w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!