
Na ciasto:
Na nadzienie:
Ubij masło z cukrem.

Dodaj 2 jajka, sól, proszek do pieczenia i na koniec stopniowo mąkę. Wyrób gładkie ciasto. Zawiń je w folię i przechowuj w lodówce przez około 40 minut. Następnie podziel je na pół.

Rozwałkuj połowę na posypanym mąką papierze do pieczenia. Przygotuj nadzienie – zetrzyj jabłka, dopraw wanilią i cynamonem.

Twarożek wymieszaj ze śmietaną, cukrem i jajkiem. Rozwałkuj ciasto na blaszce do pieczenia, ułóż na nim naprzemiennie za pomocą łyżki stare jabłka i nadzienie serowe.

Nadzienie możesz pospać około 1 łyżką skrobi lub mąki

Drugie ciasto rozwałkuj również na posypanej mąką powierzchni i ostrożnie ułóż je na nadzieniu.


Odetnij brzegi ciasta tak, aby nie wystawały spoza blachy do pieczenia i połóż je pokrojone na wierzchu ciasta. Nakłuj ciasto widelcem.

Posmaruj rozkłóconym jajkiem i włóż do piekarnika.

Last Updated on 7 września 2023 by admin